Biskopenes uttalelse om abort er det endelige beviset på kirkens hamskifte

Feminismen får stadig større teologisk vekt i Den norske kirke.

Publisert Sist oppdatert

I fjor kom boken Da Gud skiftet mening ut. Det er en interessant beretning forfattet av Trond Bakkevig og Tomm Kristiansen. Boken går igjennom hvordan de siste femti år har forandret Den norske kirke (Dnk) fra å være kristen og borgerlig konservativ til å bli en sosialetisk aktør på venstresiden i norsk politikk.

Biskopenes nylige uttalelse omkring abort kan sees som fullendelsen på hvordan kirken, for å ikke si Gud, har skiftet mening på en rekke områder. Det har vært en lang og smertefull prosess på begge sider av de opprivende debattene som kirken har vært igjennom. Teologiske debatter og kirkepolitikk er ingen søndagsskole.

Fra formaning til omsorg

Kirken har gått fra å formane og lære til å trøste og bære. Gud har gått fra å være den strenge og allmektige fader som troner fjernt der opp i det høye, til å bli den nære og omsorgsfulle mor, selv om Gud i navnet fortsatt kalles far.

Presten som står på prekestolen med en løftet finger er blitt erstattet av den forståelsesfulle sjelesørger som deler ut trøstens ord med en kjærlig hånd. Dette kan kanskje sies å være karikert, men det fanger like fullt inn de tydeligste trekkene ved hvordan kirken fremstår i dagens offentlighet.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS