KOMMENTAR

Gode Gud, hjelp biskopene å holde munn

Stavanger-bisp Anne Lise Ådnøy ber for abortrettigheter i USA. Men hva skal vi med en kirke som så lettvint snakker om lovgivning, men som knapt klarer å snakke om moralske aspekter ved abort?

Publisert Sist oppdatert

«Bønn: Gode Gud, du som skapte kvinner i ditt bilde. Gjør det mulig for de amerikanske kvinnene som blir ufrivillig gravide å avbryte svangerskapet innenfor lovlige, trygge rammer. Amen.»

Denne bønnen skrev biskop i Stavanger, Anne Lise Ådnøy, på Facebook denne uken, etter at det nå synes sannsynlig at amerikansk høyesterett vil omstøte to tidligere høyestrettsdommer – Roe v. Wade og Casey. Som et resultat av disse to dommene har det i USA vært ansett som grunnlovsstridig å regulere abort helt frem til levedyktighet for fosteret.

I politisk forstand er jeg enig i substansen i Ådnøys utsagn: Regulering av abort er et kompromiss mellom ulike, tungtveiende motstridende hensyn, og i politisk forstand bør et slikt kompromiss innebære adgang til selvbestemt abort inntil et visst punkt – slik vi har det i Norge. Alternativet er ikke bare at mange føder barn som ikke er ønsket, men at mange aborter likevel skjer – utrygt og ulovlig.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS