BØKER

Gretaboka: Black Panther, antikapitalisme – og overbevisende klimavitenskap

Du skal være bra trassig for ikke å la deg overbevise av bokens beskrivelse av klimatrusselen. Dessverre vil mange bli nettopp trassige av fabuleringene om miljørasisme, kvinnekamp og Black Panther Party.

Publisert

Som anmelder av denne boka er jeg ikke nøytral. Så jeg flagger noen ting med en gang, så jeg ikke skal gi et falskt inntrykk av upartiskhet: jeg lider av sterk klimabekymring. Jeg er frustrert over at vi gjør for lite. Jeg er frustrert over at vi gjør ting i feil rekkefølge. Som å ta bort gamle systemer før nye er på plass. Jeg er frustrert over at så mange håp har blitt knust – som dem vi hadde til for eksempel biodrivstoff og økologisk matproduksjon.

Jeg er frustrert over kontraproduktive direkteaksjoner av typen suppekasting og trafikkblokkader som bare irriterer, og som synes designet mer for å vise hvem man er, enn for å ha en positiv effekt. Jeg mener at klar og uhildet informasjon er det mest effektive for å få flere med på lasset. Jeg mener at moralisering og skyldfokus er kontraproduktivt.

Men først og fremst er jeg frustrert over vår evne til å skyve ubehagelig informasjon vekk av bekvemmelighetshensyn. Det der kommer vi tilbake til.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS