KOMMENTAR

Thunberg-blasfemikeren Ola Svenneby sier det mange Høyre-folk mener. Hvorfor blir det så mye oppstuss?

Ola Svenneby er Høyre uten unnskyldninger

En venstreside med uforholdsmessig moralsk selvtillit og en høyreside som ofte har vært sjenert over egne standpunkter, forklarer hvorfor mange er bestyrtet over Unge Høyre-lederens Greta Thunberg-blasfemi.

Publisert

Sa han det virkelig? Spottet han virkelig profeten?

Det spørsmålet fikk en svært prominent plass i dagene som ledet frem til årets kommunevalg, der Høyre for første gang på hundre år ble største parti. Da Ola Svenneby etter å ha vunnet skolevalget forrige uke erklærte «generasjon Greta Thunberg» for å være død, var reaksjonene i hvert fall omtrent som om han skulle fornærmet en kjent profet fra 600-tallet. Kanskje er det ikke så rart, for noen av verdens ledende teologer omtaler henne som nettopp en profet. Mer sekulære rødgrønne politikere reagerte med sjokk og forferdelse. 

Nå uttalte Svenneby seg i grunnen negativt hverken om Thunberg eller om den eventuelle generasjonen som bærer hennes navn – mer om det senere. Men mange oppfattet det slik, så for å forstå reaksjonene begynner vi der – fordi det sier noe både om hvordan venstresiden forstår høyresiden, og om hvordan høyresiden selv ofte kommuniserer.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS