DEBATT

Er drikkepress en del av norsk kultur?

Selv om 1 av 10 nordmenn ikke drikker, er det mange som reagerer når de møter avholdsfolk på fest. Det er på tide at vi reflekterer over vårt forhold til alkohol.

Publisert

For to år siden bestemte jeg meg for å slutte å drikke alkohol. Jeg var 27 år og kom til denne beslutningen etter en tung periode der jeg merket at alkohol bare gjorde ting verre. Derfor bestemte jeg meg for å slutte å drikke frem til jeg følte meg bedre. Etter en stund konkluderte jeg med at jeg ikke trenger alkohol. For meg kostet det mer enn det smakte.

I den første tiden skjulte jeg det. Jeg møtte opp på fest og mikset meg drinker som fint kunne se ut som de inneholdt alkohol – ingen merket noe som helst. Men det skulle ikke vare. Problemet oppsto da det ble oppdaget at jeg ikke drakk.

Arrestasjonen var et faktum. Jeg måtte gjøre rede for hvorfor; var jeg gravid? Kjørte jeg?

Det kunne virke som om disse var de eneste legitime grunnene til ikke å drikke. Men 10 prosent av nordmenn drikker faktisk ikke. Dette må det da være mulig å få aksept for.

Noen finner valget mitt interessant, og stiller åpne spørsmål, og jeg forteller om hvordan jeg selv ofte tenkte på å slutte å drikke mange ganger, men så på det som umulig. Alkohol kan være en stor del av ens identitet.

Årsaken til at jeg skriver om dette er at jeg mener det er på tide at vi reflekterer over vårt forhold til alkohol. De færreste er nok klare over hvor lite alkohol som faktisk skal til for å være forbundet med helserisiko. Eksempelvis viser Norsk Helseinformatikk at å drikke mer enn 14 enheter per uke for kvinner eller 21 enheter per uke for menn er forbundet med høy risiko for alkoholrelaterte plager. Videre er det heller ikke anbefalt å drikke mer enn 4 enheter for kvinner og 6 enheter for menn per dag. Mange ligger nok over både 4 og 6 enheter når de går ut på en lørdag.

At alkoholforbruket i Norge koster samfunnet over 100 milliarder i året gir oss nok en pekepinn på at mange ligger over disse anbefalingene. Alkohol påvirker kroppen på mange måter og Norsk helseinformatikk peker på at det er mange fordeler ved å kutte ut alkohol.

Hvorfor er det så viktig for nordmenn at alle drikker? Vi nordmenn er opptatt av frihet og uavhengighet. Faktisk er det uavhengighet som er den mest norske verdien, sa Harald Eia i NRK-serien Sånn er Norge. Så hvorfor blir ikke min frihet og uavhengighet respektert? I en studie fra 2011 peker man på at Norge er det landet i verden med høyest sosiale kostnader for å avvike. Denne kombinasjonen av å sette uavhengighet høyt, men likevel være så konforme, synes jeg bør være gjenstand for refleksjon.

Powered by Labrador CMS