Klare forskjeller på den svenske og norske politiske debatten gjør det usikkert hvor mye av den svenske undersøkelsen som kan leses i en norsk kontekst, mener Unge Venstre-leder Ane Breivik.

Sverige: Færre kaller seg liberale enn for et år siden

– Selve ordet «liberal» luter mot Davos og Hollywood, sier Asle Toje. Liberale tanker er likevel det som preger verden, kontrer Ane Breivik.

Publisert

Færre svensker anser seg som liberale enn de gjorde for et år siden. Det er konklusjonen fra en undersøkelse omtalt i Dagens Nyheter. Undersøkelsen er gjennomført av avisen i samarbeid med Ipsos.

Der fremgår det at andelen svensker som definerer seg som liberale, har sunket fra 31 prosent i 2022 til 26 prosent. Størst har overgangen vært blant de som stemmer på Høyres søsterparti Moderaterna. I fjor svarte nesten halvparten av Moderaternas velgere – 46 prosent – at de var liberale, men i år er det kun 34 prosent som bruker betegnelsen om seg selv. Moderaterna-velgere som kaller seg konservative har økt tilsvarende.

Det mest populære partiet blant dem som definerer seg som konservative, er likevel den borgerlige regjeringens støtteparti, Sverigedemokraterna.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS