Frp vil ha flere elever på klassetur til nazistenes konsentrasjonsleirer

Kun to klasser fra Oslo øst har dratt på klassetur med Hvite busser de siste årene. Det er viktigere enn noen gang å få opp deltakelsen, mener Frp.

Publisert Sist oppdatert

Tall fra Utdanningsdirektoratet viser store forskjeller i hvilke skoler som gjennomfører reiser gjennom Hvite busser. Spesielt er det få elever fra skoler i Oslo øst som gjennomfører slike reiser. 

Hvite busser har flere tilbud, men mange er kjent med 8-dagers-turen til Polen og Tyskland som inkluderer besøk til Auschwitz ved Krakow og Sachsenhausen ved Berlin. Egenandelen er på rundt nesten åtte tusen kroner per deltager. Noe av dette er dekket av tilskudd fra staten, men det er fortsatt en viss kostnad forbundet med deltagelse. Den enkelte skole og foreldrene bestemmer om denne egenandelen skal finansieres individuelt eller om det videre skal dekkes gjennom dugnad, lotterisalg eller annet. 

Støre-regjeringens vektlegging av det såkalte «gratisprinsippet», hvor foreldre ikke skal avkreves å betale for aktiviteter i skolens regi, var spesielt strengt tolket av det forrige, rødgrønne, byrådet i Oslo. Etter innstramminger fra Utdanningsetaten i hovedstaden før valget i fjor, uttrykket Det Mosaiske Trossamfund bekymring for at færre elever ville gjennomføre utenlandsturer til konsentrasjonsleirene. 

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS