USAs utenriksminister Antony Blinken

Blinken mener gjenerobring av Krym vil være en rød linje for Putin

USAs utenriksminister uttalte i et lukket møte at forsøk på å gjenerobre halvøya vil kunne lede til en mer omfattende russisk respons, men at beslutningen ligger hos ukrainerne.

Publisert

Ukrainas uttalte mål i krigen er å ta tilbake territoriene Russland har annektert, inkludert Krym, som har vært under russisk kontroll siden 2014.

Under et lukket zoom-møte med en gruppe eksperter denne uken uttalte USAs utenriksminister Antony Blinken at et ukrainsk forsøk på å gjenerobre Krym med militærmakt kan lede til en mer omfattende russisk reaksjon. Han skal ha formidlet at USA ikke aktivt oppmuntrer ukrainerne til å ta tilbake Krym, men at det til syvende og sist er regjeringen i Kyiv som må ta den avgjørelsen.

Kildene som har snakket med Politico, var delt i hvordan de tolket utenriksministerens mening. To kilder mente Blinken ga inntrykk av at USA ikke anser et slikt forsøk som klokt per nå, mens to andre tolket uttalelsen annerledes. De fokuserte på kommentaren om at det er ukrainerne som må ta avgjørelsen om Krym, og mente det betydde at Blinken er åpen for en mulig aksjon for å kaste russerne ut.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS