NYHET

Sp og Ap gjør det bedre lokalt

Den første nasjonale kommunemålingen siden 2019 viser at Ap og Sp gjør det bedre lokalt enn nasjonalt. Den viser omvendte tendenser for Høyre, noe som kan by på utfordringer i neste lokalvalg.

Publisert

Den første nasjonale kommunemålingen siden 2019 ligger på bordet. Målingen er utført av Sentio på oppdrag for Svein Tore Marthinsen og ble presentert i hans politiske analysebrev 18. og 22. mars.

På kommunebarometeret kommer Høyre markert svakere ut enn på stortingsbarometeret. Som årsak oppgir velgerne lokale saker og lokale kandidater. Underforstått, skriver Marthinsen i nyhetsbrevet, virker det som disse velgerne mener partiene de går til, har bedre lokale saker og bedre kandidater enn Høyre. Historisk har Høyre ofte gjort bedre kommunevalg enn stortingsvalg, selv om bildet ikke er entydig, fortsetter han, før han konkluderer med at partiet har mistet masse lokal makt de siste årene. Dermed har partiet også hatt mindre mulighet til å ha synlige og godt likte ordførere. Han peker på at dette kan være en forklaring på tallene som nå fremkommer.

Etter at tallene er vektet, oppnår Høyre 22 prosent på kommunebarometeret. Til sammenligning får partiet 27,5 prosent på Sentios stortingsbarometer. «Kommune-Høyre» har her altså langt lavere oppslutning enn «stortings-Høyre».

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 749,-
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1199,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS