Rekordlav kriminalitet i Tyskland

Det vakte oppsikt da kriminaliteten i Tyskland i 2016 gikk betydelig opp i kjølvannet av asylbølgen. I fjor gikk den kraftig ned igjen. Men voldskriminaliteten er høyere enn i 2014.

Publisert Sist oppdatert

Donald Trump kritiserte mandag Tysklands innvandringspolitikk på twitter, og påsto at kriminaliteten har økt kraftig der, senere presisert til 10 prosent. Men tysk kriminalitetsstatistikk sluppet i mai viser at den tvert imot falt 5,1 prosent fra 2016 til 2017, og at kriminaliteten er på det laveste nivå på 30 år. Trump er notorisk upålitelig, men hva er det som foregår her?

Tara Golshan i Vox har forklaringen: Trump har plukket et tall fra 2016 som passer ham. Det dreier seg om en økning med 10,4 prosent i voldskriminalitet fra 2015 til 2016 i delstaten Niedersachsen, og der det aller meste av økningen kan tilskrives innvandring. Voldskriminaliteten her falt for øvrig igjen med drøye 4 prosent i fjor, forblir betydelig høyere enn i 2015, men også langt lavere enn for et tiår siden.

Ser vi på Tyskland som helhet fremfor en enkelt delstat, er altså kriminaliteten lavere nå enn noen gang siden gjenforeningen. Som i de fleste andre land, er det to ting som skjer samtidig: Trenden i kriminaliteten er langsiktig nedadgående. Samtidig er innvandrere mer kriminelle enn befolkningen for øvrig, og økt innvandring bremser dermed denne trenden. (Et unntak er USA, der innvandrere er mindre kriminelle).

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS