KOMMENTAR

Skal Russland noen gang få et sunt forhold til egen befolkning, egne minoriteter og landene rundt, må kanskje landets historie «avkoloniseres», skriver Nils August Andresen.

Fanget av historien

Russisk revansjisme illustrerer hvorfor «avkolonisering» av historien er nødvendig. I det ligger det også lærdommer for begge sider i Vestens kulturkriger.

Publisert

Dette er en forsmak på Minervas papirutgave som kommer 9. juni, hvor kulturseksjonen handler om hvordan russisk litteratur behandler landets brutale historie.

Russland har gått til krig for å «denazifisere» Ukraina – et land med en jødisk president som har tatt viktige skritt mot et pluralistisk demokrati, mens Russland selv lenge har gått i motsatt retning.

Propagandaen om denazifisering tjener som et påskudd for Vladimir Putins krig – men den spiller på strenger den vet vekker gjenklang. Men hvordan er det mulig at denne fortellingen om Ukraina gir mening for russere i dag? Å svare på det spørsmålet er også en inngang til å forsøke å forstå russiske og ukrainske historier om seg selv og om sin historie.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS