Presidenten i Republika Srpska Milorad Dodik og Russlands president Vladimir Putin under et møte i Kreml i 2016.
Presidenten i Republika Srpska Milorad Dodik og Russlands president Vladimir Putin under et møte i Kreml i 2016.

Bosnisk-serbisk leder ga æresmedalje til Putin

Presidenten i Republika Srpska blir stadig mer fiendtlig mot Vesten, og jobber for løsrivelse fra Bosnia. Mandag bekjente han troskap til Russland under feiringen av republikkens «nasjonaldag».

Publisert

Bosniske serbere samlet seg mandag for å markere årsdagen for erklæringen av en serbisk stat i Bosnia 9. januar 1992 i opptakten til krigen som herjet i landet til 1995.

Republika Srpska, en av de to entitetene som utgjør Bosnia-Hercegovina, anser 9. januar som sin nasjonaldag, og feirer den årlig til tross for at bosnisk høyesterett har erklært dagen grunnlovsstridig. Dagens og feiringens forbindelse til krigen diskriminerer landets to andre folkegrupper, de muslimske bosnjakene og de katolske kroatene, ifølge høyesterett.

Rundt 2000 bevæpnede bosnisk-serbiske politifolk marsjerte gjennom Lukavica i utkanten av hovedstaden Sarajevo. En lokal avdeling av den russiske nasjonalistiske og voldelige motorsykkelklubben Nattulvene deltok også. Nattulvene har tette bånd til Kreml og Russlands president Vladimir Putin. På podiet sto Republika Srpskas president Milorad Dodik flankert av blant andre Serbias utenriksminister Ivica Dačić.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 749,-
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1199,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS