NYHET

Alexander Lundgreen er en av 163 kandidater utdannet, eller under utdanning ved Eötvös Loránd University (ELTE) i Ungarn som deltar i søksmålet mot den norske stat. Foto: Maria Skarpaas Andersen.
Alexander Lundgreen er en av 163 kandidater utdannet, eller under utdanning ved Eötvös Loránd University (ELTE) i Ungarn som deltar i søksmålet mot den norske stat. Foto: Maria Skarpaas Andersen.

Verdens beste psykologer stiller seg over EØS

Samtidig som det i august 2018 var hele 8 330 brutte pasientavtaler i psykisk helsevern, har staten og psykologforeningen motarbeidet at over to hundre psykologutdannede i Ungarn kan få praktisere i Norge.

Publisert Sist oppdatert

September 2016: Alexander Lundgreen har nettopp startet i sin første jobb som psykolog. Han har sendt flere eposter til Helsedirektoratet for å spørre hvordan det går med søknaden om lisens. Som utdannet ved Eötvös Loránd University (ELTE) i Ungarn må han nemlig arbeide på lisens i ett år med veiledning før han får autorisasjon. Han sendte inn søknaden på vårparten, og har ikke fått annet svar enn at søknaden vil bli behandlet i løpet av så og så lang tid. Månedene passerer. Han takker ja til fast stilling i Norge. Det går et halvt år.

Samme vår som Lundgreen søker om lisens, pågår en debatt om psykologene. Forhandlingssjef i Psykologforeningen Christian Zimmermann uttalte til Dagens Næringsliv at ingen studier er i nærheten av å tilby en utdannelse som er jevngod med den norske. Han frarådet nordmenn å studere psykologi i utlandet. Navlebeskuende og bakstreversk, responderte psykolog Hilde Reitan i Psykologitidsskriftet. Arrogant, slo Inger Mørken i Studier i utlandet fast i DN. Debatten i Psykologtidsskriftet gikk på «oss og dem», om det skulle skapes et skille mellom norsk- og utenlandsutdannede. Ikke meningen å kritisere utdanninger i utlandet, repliserte Zimmermann. Han omtalte i DN norsk profesjonsutdanning som gullstandarden. DN repliserte på lederplass med Norsk psykologutdanning har klare narsissistiske trekk. På denne tiden studerte rundt tusen nordmenn psykologi utenlands.

22. september får Lundgreen svar på sin søknad om lisens: ikke innvilget.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 749,-
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1199,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS