– De fleste land bruker bistanden politisk, og vi bør også gjøre det, sier Christian Tybring-Gjedde til Minerva. I fjor høst fremmet Frp forslag om å fryse bistandspenger til land som enten stemte mot eller avsto fra å stemme for fordømmelsen av Russland i FNs generalforsamling 12. oktober 2022.

Finland kutter bistand til afrikanske land som støtter Russland. Frp vurderer igjen å foreslå det samme i Norge.

Stortinget har tidligere ment at dette vil føre til en blokkdelt verden. Frp håper Finland nå kan gi momentum til deres initiativ.

Publisert

Utviklingsminister Ville Tavio erklærte i går at Finland går videre med å gjennomføre kutt i bistanden til afrikanske land som ikke støtter Ukraina i FN-systemet. Danske Politiken siterer til Yle, der uttalelser fra Taivo skal innebære at «Finland vil ikke længere sende bistandspenge til de lande, der støtter russernes angreb på ukrainerne».

Euractive omtalte den finske kursendringen tidligere i sommer. Det har ikke vært tydelig hvilke land som mister støtte, og det later også til å være snakk om gradvis nedtrapping av bevilgningene. Pengene skal delvis omdisponeres til direkte støtte til Ukraina. 

Det hele utgår fra den relativt ferske regjeringsplattformen til statsminister Petteri Orpo. Denne inneholder flere drastiske utviklingspolitiske tiltak som følge av krigen i Ukraina. Det presiseres blant annet at 

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS