NYHET

NRK ble denne uken felt i PFU for et innslag på Dagsrevyen julaften i fjor som blant annet viste en talsmann for den såkalte Folkerepublikken Donetsk hevde at ukrainsk-støttede grupper planla å bruke kjemiske våpen.

– NRK kunne med fordel vært mer kritisk mot egen dekning av den åtte år lange konflikten i Ukraina

NRKs utenriksredaktør aksepterer at Ukraina-innslaget på julaften brøt god presseskikk, men fremholder at dekningen generelt har vært god. NRK har i årevis hatt en for svak dekning av Russland og landets rolle, mener kritiker.

Publisert Sist oppdatert

Et innslag på NRK Dagsrevyen julaften i fjor skapte sterke reaksjoner blant enkelte seere. Reportasjen, som var fra den krigsrammede regionen Donbas i Øst-Ukraina, viste blant annet russiske konvoier ankomme med mat, medisiner og vaksiner og et intervju med en talsmann for den såkalte Folkerepublikken Donetsk. Han anklaget ukrainsk-støttede grupper for å planlegge krigsforbrytelser i form av kjemisk krigføring. Materialet i reportasjen kom fra den russiske statskontrollerte kanalen RU-RTR og var videreformidlet til NRK av Associated Press.

Sendingen kan ses her.

Innslaget ble klaget inn til Pressens Faglige Utvalg (PFU) av blant andre Ukrainas ambassadør til Norge Viacheslav Yatsiuk, som mente at statskanalen hadde videreformidlet russisk desinformasjon. Yatsiuk anførte brudd på Vær Varsom-plakatens (VVP) punkt 3.2 (om opplysningskontroll og kildebredde), 4.13 (om retting og beklagelse av feilaktige opplysninger) og 4.14 (om rett til samtidig imøtegåelse for de som utsettes for sterke beskyldninger).

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS