– Nopa skal arbeide for medlemmenes opphavsrettigheter, og ikke på medlemmenes vegne ta stilling til polariserende politiske temaer.

«Israel må utestenges fra Eurovision 2024», mener artistenes bransjeorganisasjoner. Ikke alle medlemmer føler seg representert ved det synet.

Publisert Sist oppdatert

Uttalelsen ble denne uken utarbeidet i fellesskap av styrene i de to bransjeorganisasjonene for artister og låtskrivere i Norge, Nopa og GramArt. De to har henholdsvis rundt 1600 og 3000 medlemmer. Den mindre Norsk komponistforening, har ikke så langt formulert noe felles syn vedrørende israelsk deltagelse i Eurovision.

Leder i Nopa, Ole Henrik Antonsen, forklarer at deres standpunkt har vokst seg frem over lang tid, mens krigen i Gaza har pågått, men innrømmer at det likefullt var en vanskelig beslutning. Han er bevisst at enkeltmedlemmer i organisasjonen ikke vil dele synspunktet, men et overveldende flertall som har henvendt seg til styret, har ønsket et tydelig standpunkt mot israelsk deltagelse i Eurovision. 

Antonsen forklarer at flere medlemmer opplevde press, og at en fellesuttalelse ville kunne medføre å ta noe av presset av dem. Det var helt bevisst å vente til etter at de norske delfinalene og finalene var avholdt sist helg. Vinneren Gåte har fortsatt ikke sagt hvorvidt de ønsker å dele scene i Malmø med Eden Golan fra Israel i mai. NRK har så langt avvist at de vil boikotte arrangementet. 

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS