FRA PAPIRUTGAVEN

Perspektiver fra det egne rommet

81 år gamle Annie Ernaux var nylig på triumferende norgesbesøk, og kvinnelige forfattere fra det forrige århundret får sine gjennombrudd. Hva skjedde?

Annie Ernaux mottar årets nobelpris i litteratur.
Publisert Sist oppdatert

I en kort periode hadde jeg et mål om å avstå fullstendig fra å fokusere på feministiske eller kvinnelige aspekter ved litteratur skrevet av kvinner, på samme måte som jeg avsto totalt fra begrepet «kvinnelig forfatter». Det fungerte ikke særlig lenge. Det typisk kvinnelige i verket var ofte ikke bare for fremtredende til å kunne overses; det var overhengende tema i romanen selv. Kanskje det er en naturlig følge av utenforskap, at utenforskapet har vært med på å forme en for mye til at det kan viskes bort idet man kommer innenfor.

Om det faktum at det er vanskeligere å markere seg som kvinnelig forfatter kommer av at det kvinnelige opptar en stor plass, er vanskelig å vite, men jeg setter likevel en god slump på at det er en del av forklaringen. At forfattere som Natalia Ginzburg, Agota Kristof, Vivian Gornick, Elena Ferrante og Annie Ernaux plutselig er blitt gjenoppdaget, kan imidlertid tyde på et veiskille.

Disse forfatterne har riktignok vært aktive i flere tiår, men først i det siste har de fått sine virkelige gjennombrudd.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS