BØKER

Er en konservativ verden mulig?

I boken Regime Change ønsker Patrick Deneen seg en vending fra progressiv liberalisme. Det er overraskende lett å forstå ønsket, men vanskeligere å forstå alternativet.

Publisert

Den amerikanske politiske filosofen Patrick Deneen ble et slags fenomen med Why Liberalism Failed fra 2018. I boken argumenterer Deneen for at Amerika er blitt Vestens syke mann – og at resten av Vesten er smittet.

Det er selvsagt snakk om den progressive liberalismen. Og fysaken gir seg til kjenne i at venstresiden tvinger moralen, og høyresiden tvinger markedene, til å bli stadig «friere». Slik forenes overfladiske forskjeller mellom fløyene i den progressive liberalismen i en dypere enhet. Konklusjonen er at båndene og forpliktelsene som gjør oss til gode mennesker og til politiske fellesskap skjæres over – med påfølgende politisk polarisering og moralsk korrumpering av samfunnet. 

Dette er ikke en helt ny kritikk, og Deneens formulering av den er temmelig stueren – selv Barack Obama anbefalte boken. Men Deneen ble altså likevel et fenomen. Det handler kanskje om at konservatismen som politisk teori ofte bare er gjenstand for diskusjon blant velstående og middelaldrende menn langt inne i elfenbenstårnenes tweedtapetserte avkroker (eventuelt på et litt rotete, men likevel nokså sjarmerende kontor i Akersgata).

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS