KULTUR

Rakner vår samfunnsorden?

Vår tids polarisering vokser ut av de moderate styringspartienes fall, og mangelen på en felles fortelling i midten. Tarjei Skirbekk har skrevet bok om at fallet er reelt – og farlig.

Publisert Sist oppdatert

I De moderate folkepartienes fall i Europa tar idehistoriker Tarjei Skirbekk for seg et av de store spørsmålene i vår tid: hva skjer med de store, folkebrede styringspartiene i Europa? Disse partiene har gått på mange valgsmeller de siste årene. I noen europeiske land har de nesten avgått ved døden. Med deres fall kommer en polarisering som bekymrer de fleste.

Skirbekk sporer først og fremst disse partiene tilbake til etterkrigstiden. Europa er skjerpet og tar sine utfordringer på alvor. I denne tiden lever hele det vestlige Europa mellom to veldig klare trusler. På den ene siden en voksende kommunisme i Øst. På den andre siden det fascistiske/nazistiske spøkelset som fremdeles har sine tilhengere i flere land.

Det må derfor bygges for stabilitet og ro, og kompromissene må være brede. Så mange som mulig må med i gjenoppbyggingen som trengs. Det politiske Overton-vinduet må innskrenkes, og høyre og venstre side må lage en trangere boksering å slåss i. Et dypt felles verdigrunnlag må eksistere for de to sidene, selv om kranglingen skal kunne gå livlig på overflaten.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS