Han vil være Storbritannias Macron

Labour splittes, men valgsystemet gir Chuka Umunna og hans allierte små sjanser til å utfordre de store. OPPDATERT med ferske målinger.

Publisert Sist oppdatert

I går forlot syv parlamentsmedlemmer Labour og dannet en egen uavhengig gruppe i parlamentet. Det handler i dypere forstand om motstand mot den kraftige venstredreiningen under Corbyn, men også konkret om partiledelsen manglende vilje og evne til å ta tak i anti-semittismen i partiet, noe jeg skrev om i mai, og som Filter Nyheter oppsummerte før helgen.

Og selvsagt handler det om Corbyns håndtering av Brexit, der disse syv og mange andre i Labour ser på Corbyn som en skap-Brexiter, som verken i folkeavstemningen i 2016 eller senere har jobbet inspirert for å beholde nasjonen innen EU. På toppen kommer venstresidens målrettede arbeid for å få kastet alle moderate parlamentsmedlemmer i nominasjonen før neste parlamentsvalg.

Rom i midten

Selv om de ikke har noen formell leder, er det ingen tvil om at Chuka Umunna er utbryternes store stjerne. Tenk Emmanuel Macron, men uten Macrons arroganse.

Under et mer proporsjonalt valgsystem er misnøyen med de to store partiene så stor, at det hadde ligget godt til rette for et sentrumsorientert pro-EU-parti. Man kan innvende at Liberaldemokratene allerede finnes, men partiet mangler effektivt lederskap, og velgerne er grundig lei av dem også. Koalisjonsregjeringen med de konservative, og de mange kameler som måtte slukes i den forbindelse, har gitt varig skade.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS