FRA PAPIRUTGAVEN

– Brexit kan føre til unionens kollaps

Minerva møtte lord Hannay av Chiswick til samtale om FNs sikkerhetsråd, Margaret Thatcher og «sirenenes sang om lille England».

Publisert Sist oppdatert

«Med alt som står på nå, er det like greit å bare sette et møtetidspunkt og ta det derfra. Kom til House of Lords, Peers’ entrance.»

Ingen trenger å forklare at det skjer mye i britisk politikk for øyeblikket. Dagen før jeg møter David Hannay – også kjent som lord Hannay av Chiswick – i Overhuset, har statsminister Boris Johnson annonsert nyvalg 12. desember. Hannay er usikker på hva resultatet av et nyvalg vil bli, men som han sier, har han tatt feil om mye rundt brexit før – ikke minst selve resultatet av folkeavstemningen i 2016.

Lord Hannay begynte i britisk utenrikstjeneste 24 år gammel, i 1959. Dette var tiden for to skakende hendelser for Storbritannia. Den mislykkede intervensjonen mot Egypts president Gamal Abdel Nasser under Suez-krisen tre år tidligere beviste for alvor at britisk global makt var ugjendrivelig tapt. Britenes valg om ikke å delta i Kull- og stålunionen beviste at dette like fullt ikke hadde gått helt opp for dem.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS