Legalisering reduserer trolig kriminaliteten

Vil legalisering av narkotika gi mindre kriminalitet? Det er gode grunner til å tro det, men vi har få relevante erfaringer å bygge på.

Publisert Sist oppdatert

I forrige uke skrev spaltist Mats Kirkebirkeland at heroinutdeling og legalisering av cannabis kan avhjelpe Oslos gjengproblem. Dagbladets Ola Magnussen Rydje og MDGs Eivind Trædal har argumentert for det samme, mens Øystein Schjetne er uenig og har svart Kirkebirkeland i Minerva.

Selv om teorien er velkjent, er det faktisk ganske lite empiri som kan hjelpe oss til å finne ut hvem som har rett. For å vurdere virkningen av ulike reguleringsregimer på kriminaliteten, må vi dele denne kriminaliteten opp i sine viktigste bestanddeler:

Ruspåvirket kriminalitet, altså den som skjer fordi noen er ruset. Et regime som letter tilgang og reduserer pris kan øke forbruket, selv om forskningen tyder på at denne effekten er beskjeden. Men vi må også ta hensyn til substitusjonseffekter mot lovlige rusmidler, primært alkohol. Dersom mange erstatter alkohol med cannabis, kan det ha positive virkninger på ruspåvirket kriminalitet.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS