NYHET

USAs president Joe Biden holder pressekonferanse etter møtet med Russlands president Vladimir Putin i Genève 16. juni 2021. Biden ønsker enighet om å unngå cyberangrep mot «kritisk infrastruktur», men understreket også at USA er klare til å slå tilbake mot fremtidige angrep.

Cyberangrep kan få katastrofale følger for liv og sikkerhet. Nå har USA tatt initiativ overfor Russland om regler for virksomheten

Dersom landene kommer til enighet kan det bli begynnelsen på et globalt regime, mener ekspert Cecilie Hellestveit.

Publisert

Forholdet mellom Russland og USA beskrives som kjøligere enn det har vært siden den kalde krigen. I mars omtalte den ferske amerikanske presidenten Joe Biden sin russiske kollega Vladimir Putin som en «morder». Russland svarte med å tilbakekalle sin ambassadør i Washington. En måned senere forlot den amerikanske ambassadøren Moskva.

Forventningene var derfor lave da de to presidentene for første gang skulle møtes som likemenn i Genève tidligere denne måneden. Som seg hør og bør var agendaen likevel preget av tunge og viktige samtaleemner som nedrustning, menneskerettigheter, Ukraina, en normalisering av diplomatiske forhold og cybersikkerhet.

På det sistnevnte feltet overrakte Biden russerne en liste over 16 sektorer, blant annet vannforsyning og energi, som amerikanske myndigheter anser som «kritisk infrastruktur». Beskjeden fra den amerikanske presidenten var at dette er områder som bør være fritatt for fremtidige cyberangrep.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS