Trump in Ames

Ny spenning

Trump har tatt innpå i meningsmålingene etter en elendig august. Innebærer det en normalisering, eller at han snart er i tet?

Publisert Sist oppdatert

De tre første ukene av august var forferdelige for Donald Trump. Både han og Hillary Clinton opplevde en oppgang på målingene etter sine respektive landsmøter, men da Trump rotet seg inn i en rekke uheldige utspill, først og fremst hans krangel med Khan-familien som hadde mistet sin soldatsønn i Irak, forsterket han Clintons fremgang. Muligens var dette bare en utsettelse av den vanlige gangen i dette – at landsmøteeffekter etter hvert fases ut, og at dette i år skjedde senere enn vanlig. Foran landsmøtene ledet Clinton med 4-5 prosentpoeng, på toppen i august med omkring 8 prosent, mens hun nå er nede i omkring 3 prosentpoeng.

Men det finnes også andre forklaringer enn denne ”naturlige syklusen”.  (Staben hos 538 diskuterer mulige svar her). En grunn til at det gikk ekstra mye over styr for Trump i august kan være at hans valgkampsjef Paul Manafort i realiteten allerede var spilt ut over sidelinjen, slik at Trump var ”home alone”. Manafort hadde mer enn nok med å håndtere de stadige presseoppslagene om hans økonomiske forbindelser med Russland. Til slutt ble det for mye, og han fikk sparken. To nye kom inn – Breitbart.coms sjef Stephen Bannon og den drevne konsulenten Kellyanne Conway, som tidligere støttet Ted Cruz.

Valget av Bannon, som er kjent som litt av en bølle, kunne signalisere en enda mer populistisk kurs, med vekt på innvandring, men isteden ser det ut til at det er Conway som nå har størst innflytelse. I sine taler er Trump nå mye mer disiplinert – han leser i hovedsak det manuset han har fått. Dette hjelper når han tar opp temaer som innvandring og sikkerhetspolitikk, der han nå til tider høres ut som en gjennomsnittlig republikaner. Mange av hans konservative kritikere var for eksempel svært fornøyd med hans innvandringstale i Phoenix.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS