KOMMENTAR

Labours partileder går av, mens hans allierte ser ut til å beholde grepet om partiet.

Corbyn er død, lenge leve corbynismen

En rekke datakilder viser at Labour klare valgnederlag skyldes både Brexit-spørsmålet og partiets håndtering av det, og Jeremy Corbyns lederskap.

Publisert

Allerede tidlig på valgnatten dukket det opp stor uenighet om hvordan Labours store nederlag skulle tolkes – var det bare Brexit, slik alle de av partiets talsmenn som ikke er åpent Corbyn-kritikere forsøkte å slå fast, eller skyldtes det først og fremst partiets ledelse – Jeremy Corbyn?

Først en liten fotnote til omfanget av nederlaget. For oss som mener Corbyn ville vært en katastrofe for landet, og mange andre også, er det fristende å legge hovedvekten på at Labour vant færre mandater enn noen gang siden 1935. Nederlaget er åpenbart stort, men en annen måte så se dette på er stemmeandelen. Da blir det ikke fullt så galt. Labours 32 prosent er noe høyere enn både Gorden Brown og Ed Miliband oppnådde.

Grunnen til at mandattapet ble så stort er at de konservative gjorde det godt, slik at marginen til Labour var stor nok til å ta mange av deres mandater, og at SNP har utradert Labour i Skottland, der de tidligere var dominerende.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS