KULTUR

Minerva lanserer «En moderne Dekameronen»

Hver uke fremover vil vi publisere en ny fortelling av en norsk forfatter, skrevet fra hver sin karantene i koronaens tid.

Publisert Sist oppdatert

Året var 1348. Syv unge kvinner og tre unge menn hadde bestemt seg for å flykte fra Firenze, der pesten herjet stygt, ut på landet i karantene. Når de kom frem til herskapsvillaen der de skulle holde hus de neste to ukene, ble planen raskt klar: for å korte ned tiden skulle de fortelle hverandre historier.

Dekameronen ble skrevet av italienske Giovanni Boccaccio, og er kjent som den første novellesamlingen i europeisk tradisjon. For leseren skinner det tydelig gjennom at Boccaccio ikke var en del av adelen, men snarere hadde en ironisk distanse til den. Fortellingene, som var ment for å korte ned karantenetiden, er blitt stående som et heftig og levende tidsbilde: De er frimodige, vittige og pikante. Karakterene visste godt hvordan de skulle bryte grenser, ja, boken går for å være noe av det «drøyeste» i den vestlige kanon.

Samtidig går ikke leseren glipp av alvoret. Underveis minner Boccaccio oss om hva som ligger bak karantenen: den nådeløse pesten som får innbyggerne i byen til å falle som fluer og foreldre til å flykte fra sine egne barn.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS