NYHET

Svakere Frp kan åpne for ytre høyre i norsk politikk

Frp har virket som en modererende faktor og maktet å demme opp mot partier lenger til høyre. Om Frp ikke lenger klarer rollen, kan politiske rom åpnes til høyre for Frp. Dette er i tilfelle en helt ny situasjon i Norge, sier valganalytiker Svein Tore Marthinsen.

Publisert

«Når Frp, som et visst modererende element i en høyrepopulistisk kontekst, har mistet styrke, så kan det bidra til en mer fragmentert ytre høyreside der partier og organisasjoner som Demokratene, Alliansen og SIAN kan vokse frem.» Dette skriver Svein Tore Marthinsen i sitt nyhetsbrev sist uke. Etter 22.juli 2011 har Frp aldri klart å ta seg tilbake opp på det nivået det var før terroraksjonen fant sted. Marthinsen peker på terroristens fortid i partiet. De ekstreme meningene og holdningene han stod for, kan ha gjort det mer krevende for Frp å løfte frem de mest restriktive innvandringspolitiske virkemidlene i årene som har fulgt.

Og det er her, med et Frp som har mistet stryken, at det kan åpne seg et rom for politiske partier som står enda lenger til høyre, mener Marthinsen.

– Vi så tendenser i lokalvalget i 2019, sier Marthinsen.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS