Beklaget åtte år med polsk svartmaling av LHBT

Åtte år med nasjonalkonservativt styre gikk hardt ut over Polens LHBT-befolkning. I helgen ba en av landets programledere om unnskyldning for mistenkeliggjøringen i media.

Publisert

Fjorårets valgresultat i Polen representerte et stort skifte på flere punkter. Åtte år med styre fra det nasjonalkonservative Lov- og rettferdighetspartiet (PiS) skapte frykt for det polske demokratiets fremtid, rettsvesenets uavhengighet og samholdet i EU. 

Blant de mest utsatte befolkningsgruppene var landets LHBT-befolkning. PiS’ partileder Jaroslaw Kaczynski omtalte skeives rettigheter som en importvare som truet Polen, og nyheter fra landets rikskringkaster kjørte overskrifter som at «LHBT-ideologi ødelegger familien». Kanskje mest kjent for nordmenn var de såkalte LHBT-frie sonene som ble vedtatt på lokalt plan flere steder i landet. Som følge av disse angrepene ble Polen i flere år utpekt som det verste landet i EU for LHBT-personer.

Etter regjeringsskiftet før jul har pipen fått en annen lyd. Søndag deltok LHBT-aktivistene Maja Heban og Bart Staszewski live på statskanalen PTV. Etter å ha ønsket gjestene velkommen, begynte programleder Wojciech Szelag med å adressere de senere års omtale av LHBT-personer i Polen.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS