Når velgerne stemmer feil

Å isolere stadig større velgergrupper fra den demokratiske prosessen er en farlig strategi.

Publisert Sist oppdatert

Hva man enn stemmer på, får man Miljöpartiet. Det skrev jeg etter valget i høst, da den borgerlige alliansen i Stockholm gikk i koalisjon med nettopp Miljöpartiet for å snappe makten i hovedstaden fra Socialdemokraterna. Det hører med til saken at Moderaternas valgkamp i Stockholm i hovedsak handlet om Miljöpartiets destruktive samferdselspolitikk, som gjennom fire år har bidratt til å forverre fremkommeligheten i hovedstaden, samtidig som befolkningen har vokst raskt.

Misnøyen med Miljöpartiets politikk var utbredt. Velgeroppslutningen i hovedstaten var nær halvert siden partiet i 2014 fikk ansvar for samferdsel. Mange borgerlige velgere så det som sin høyeste prioritet å få de grønne bort fra samferdselsetaten, og fremfor alt å fjerne den radikale bilmotstanderen Daniel Helldén fra posten som borgarråd.

Likevel forhandlet de borgerlige bort samferdselsspørsmålene til Miljöpartiet, og Daniel Helldén, som har støtte av bare åtte prosent av velgerne, kan fortsette med sin upopulære politikk. Hva man enn stemmer på, så får man Miljöpartiet.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 749,-
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1199,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS