KULTUR

Hvem skal ut: Hamsuns verker eller Dingstads lesning av dem?

KRITIKK: Ståle Dingstad vil forkaste Knut Hamsun fra den norske kanon. Men det er Dingstads reduksjonistiske litteraturtilnærming som bør forkastes.

Publisert Sist oppdatert

Det er «barbarisk» å betrakte Knut Hamsun som en stor og god forfatter nå som vi har så god kjennskap til Auschwitz’ grusomheter. Det mener i alle fall Ståle Dingstad, som i sin omdiskuterte bok, Knut Hamsun og det norske Holocaust, fastslår følgende: «Hamsun var som forfatter en premissleverandør for det norske Holocaust».

Litteraturprofessoren stiller seg kritisk til hvorvidt det finnes noen verdi i Hamsuns verker overhodet: Skolene bør revurdere undervisningen av Hamsun og Hamsunsenteret må legges ned. Dingstad vil altså mer eller mindre ekskommunisere Hamsun fra den norske litterære kanon. Han kan kanskje leses – men bare til skrekk og advarsel.

Dingstad har utvilsomt rett: Hamsun var ikke bare en grumsete ideolog – han var utvilsomt en nazistisk antisemitt, usjenert som sådan. Likevel, vil jeg påstå, gir ikke Dingstad nedvurderingen av Hamsuns litteratur noen rimelig begrunnelse for bannlysningen av Hamsuns forfatteskap.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS