A Russia-backed rebel armored fighting vehicles convoy near Done

Eskaleringen av konflikten med Ukraina kommer på et beleilig tidspunkt for Putin

Men det er foreløpig ingen panikk i Ukraina.

Publisert Sist oppdatert

I forgårs angrep russisk kystvakt tre ukrainske marinefartøy på vei gjennom Kertsj-stredet som forbinder Svartehavet og Azovhavet. Fartøyene var på vei fra Odessa til havnebyen Mariupol innerst i Azovhavet. Skip og mannskap befinner seg nå i arrest på den russiskokkuperte Krimhalvøya. Fra ukrainsk hold har man svart med å erklære unntakstilstand i øst- og sør-Ukraina, noe som ikke skal være populært blant de krigstrette innbyggerne i Mariupol som allerede merker det som i praksis er en russisk blokade.

Mariupol er den nest største byen i Donetsk. Den var styrt av russiskkontrollerte opprørere i noen uker våren 2014. Siden juni 2014 har den vært midlertidig sentrum i oblasten eller fylket. Mariupol har fortsatt å være et militært mål for separatistene, og i januar 2015 mistet 30 mennesker livet i et rakettangrep. Byen er derfor omgitt av veisperringer og befestninger, og har i perioder tatt imot et stort antall flyktninger.

Russland har kontrollert begge sider av Kertsj-stredet siden den folkerettsstridige annekteringen av Krim i mars 2014, og har blitt beskyldt for å bruke dette til å blokkere skipsfart til og fra ukrainske havner. I teorien kan Russland avskjære halve Ukrainas kystlinje ved å stenge stredet.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS