KULTUR

Munch når nye generasjoner

Kjennere av Edvard Munchs malerier vil ha glede av Steffen Kvernelands tolkninger, overdrivelser og burleske humor i tegneseriebiografien «Munch». Samtidig vil nybegynnere få en helt annerledes introduksjon til kunstneren.

Publisert

Med åpningen av nye Munchmuseet er det bare naturlig at Steffen Kvernelands prisbelønte bok Munch blir trykket i sitt 8. opplag. Dette er kalt det sterkeste enkeltverk i norsk tegneseriehistorie, kåret av NRK til en av de ti viktigste bøkene det siste tiåret.

Edvard Munch-biografien er resultatet av hele åtte års krevende arbeid. Kverneland har vunnet flere priser, blant annet «Årets vakreste bøker» og Bragerisen 2013 i klassen sakprosa, en uvanlig klasse for tegneserier. Det er andre gang i dens 21 år lange historie at prisen er gitt til en tegneserieskaper. Det er neppe tilfeldig at Munch utkom i jubileumsåret 2013 – året vi feiret at det var 150 år siden kunstnerens fødsel.

Illustratøren og tegneserieskaperen Steffen Kverneland, født 1963 i Haugesund ble tidlig introdusert for Munch av onkelen, billedkunstner Karl A. Østensjø (1928-1996), som også var avistegner og var rundt 16 år da Munch døde. Kverneland debuterte i et humorblad 16 år gammel og har lykkes med å skape fornyet interesse for Munchs liv og virke, noe som forklarer det usedvanlig høye opplaget. Kverneland gjorde også det oppsiktsvekkende: å utgi sin selvbiografi før fylte 60 år. Boka Brillegeit ble kåret til en kritikerfavoritt 2021 i Morgenbladet, Årets beste sakbøker 2021 i Dagens Næringsliv og Årets beste tegneserier i Adresseavisen. Boka kom etter en annen oppsiktsvekkende bok, En frivillig død, som kretser om Kvernelands far og hans selvmord da Kverneland var 18 år. Brillegeit følger Steffen fra barndom i Haugesund og student i Bergen, til han prøver å etablere seg som tegner i Oslo, blant annet kalt «en bittersøt dannelsesreise» i Dagens Næringsliv.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS