KOMMENTAR

Elon Musk har rett

Men politiske agendaer hos fagfolk som ikke stoler på kvinner, gjør at de ikke kan innrømme det.

Publisert Sist oppdatert

Lørdag 24. februar publiserte Aftenposten saken «Musk-påstander om hormonell prevensjon skaper store reaksjoner». Saken har overskriften: «Elon Musk påstår hormonell prevensjon gjør kvinner overvektig og deprimert. Ikke riktig, kontrer norsk lege». Verdens rikeste mann har altså skrevet på X at «Hormonell prevensjon gjør deg feit, dobler risikoen for depresjon og tredobler risikoen for selvmord. Dette er det vitenskapelig konsensus rundt, men det virker som veldig få vet om det.» 

I denne saken møtes to perfekte stormer: Elon Musk og hormonell prevensjon. For tiden er det slik at det Elon Musk sier nødvendigvis må være riv, ruskende galt, og kombinert med debatten om hormonell prevensjon er det den perfekte storm. Problemet med Aftenposten sin sak er at den tar utgangspunkt i dette første og kombinerer det så med debatten om hormonell prevensjon som lever sin evige runddans mellom forskning og feminisme. Resultatet er at saken blir helt gal. 

Gal, fordi overskriften vinkler det som at det Elon Musk sier er feil. Men det er det ikke. Og det burde egentlig Aftenposten også vite, for når de intervjuer en norsk lege om saken, gir hun i det store og hele Musk rett i det han sier. Nina Brochmann sier at «Stikk i strid med det Musk sier, er det lite forskning som tyder på at kvinner går opp i vekt av prevensjon». Det er likevel ikke det samme som at det han sier er feil. Sammenhengen avvises heller ikke helt, årsakssammenhenger er som kjent notorisk vanskelig å påvise. Man finner ingen direkte sammenheng mellom vektøkning og prevensjon, men det er mye forskning som viser at hos de kvinnene som går opp i vekt, kan hormonene i prevensjonen spille en rolle. Forklaringen på det kan ligge i spisemønsteret gjennom en naturlig syklus, der kvinner spiser mer når progesteron er det dominerende hormonet, og mindre når de er på sitt mest fertile (når østrogenet peeker). I en vanlig syklus går dette opp i opp, men på prevensjon vil ikke østrogenfasen inntreffe og dette kan føre til vektøkning. 

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS