NYHET

Syriske flyktninger i Hellas, 2016

Flyktningene vil ikke nødvendigvis komme fra Moria

Redd Barna og NOAS har lenge arbeidet for å evakuere den nedbrente flyktningleiren, men har få innvendinger mot at flyktningene blir hentet fra en annen leir i Hellas. De oppfordrer regjeringen til å prioritere de mest sårbare.

Publisert Sist oppdatert

Natt til onsdag i forrige brant store deler av den beryktede flyktningleiren Moria, på den greske øya Lesvos ned. Årsaken til brannen etterforskes av greske myndigheter som ildspåsettelse, og ifølge den greske avisen Kathimerini er en gruppe på 30 afghanske menn mistenkt for å stå bak brannen.

Etter hendelsen var regjeringen raskt ute med å annonsere at Norge nå vil bidra med å avhjelpe situasjonen. Til NRK uttalte Erna Solberg at regjeringen «har vedtatt at vi skal hente 50 personer fra Moria-leiren, primært barnefamilier, og behandle deres asylsøknader». At Norge skal hente flyktninger spesifikt fra Moria-leiren, har også vært forståelsen i store deler av offentligheten.

Men i instruksen som Justisdepartementet har utformet til Utlendingsdirektoratet, står det ingenting om hvorvidt asylsøkerne skal skal komme fra den nedbrente leiren. I stedet har departementet skrevet at «UDI skal velge ut 50 asylsøkere som befinner seg i Hellas, med tanke på relokalisering til Norge for asylsøknadsbehandling». Til Minerva har UDI også bekreftet at instruksen ikke innebærer at uttaket av asylsøkere vil måtte skje fra Moria.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS