NYHET

Janez Janša har stadig mindre støtte i den slovenske befolkningen. Kun en tredjedel sier de har tillit til statsministeren.
Janez Janša har stadig mindre støtte i den slovenske befolkningen. Kun en tredjedel sier de har tillit til statsministeren.

Slovenia: «Marskalk Tweeto» møter motstand

Den slovenske statsminister Janez Janša fører en autoritær politikk inspirert av Viktor Orbán og Donald Trump, men møter motstand i parlamentet og fra et sterkt sivilsamfunn.

Publisert Sist oppdatert

Under ni måneder før det etter den slovenske grunnloven må holdes nytt parlamentsvalg, sier bare en tredjedel av slovenerne at de har tillit til statsminister Janez Janša. For et par uker siden bad tidligere statsminister Marjan Sarec, som er leder for det største opposisjonspartiet, de andre opposisjonspartiene om å undertegne en erklæring om at de ikke vil gå inn i en ny koalisjon med Janšas parti SDS etter valget.

Regjeringen består for øyeblikket av SDS og tre andre partier, med parlamentarisk støtte fra et fjerde, høyreradikalt parti. Siden i vår har det vært forsøk på å avsette regjeringen gjennom mistillitsforslag, og på å stille statsministeren for riksrett for grunnlovsstridige handlinger.

Slovenia har tidligere ikke vært kjent for politisk uro. Landet gjennomførte i motsetning til resten av Jugoslavia en relativt smertefri overgang til demokrati og markedsøkonomi tidlig på 1990-tallet, og har en velfungerende økonomi, med blant annet eksport av deler til elektriske biler. Landet har også blitt rammet mindre hardt av koronapandemien enn mange andre EU-land, og økonomien er for øyeblikket nesten tilbake på 2019-nivå selv om mange er kritiske til regjeringens håndtering av pandemien. Så hva er grunnen til at landet har gjennomgått såpass store konflikter siden Janša ble statsminister i mars 2020?

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 749,-
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1199,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS