NYHET

Et tidsskille for tysk forsvarspolitikk

I en tale til den tyske Forbundsdagen har kansler Olaf Scholz brutt med flere av de viktigste bærebjelkene i tysk forsvars- og utenrikspolitikk de siste 30 årene. Dette forsvarsbudsjett blir større enn Russlands, sier Kate Hansen Bundt i Atlanterhavskomiteen om den varslede opprustningen.

Publisert Sist oppdatert

I en ekstraordinær samling av den tyske Forbundsdagen 27. februar la den tyske kansleren, sosialdemokraten Olaf Scholz, frem planer som omtales som en revolusjon eller kraftig u-sving i tysk utenrikspolitikk. Planene, som kommer overraskende på eksperter i tysk forsvars- og utenrikspolitikk, inkluderer blant annet opprettelsen av et fond på hundre milliarder euro for å styrke det tyske forsvaret, pluss en årlig økning av forsvarsbudsjettet til to prosent av brutto nasjonalprodukt (BNP).

I talen fordømmer Scholz angrepet på Ukraina og beskriver det som et turning point som krever nasjonal tysk innsats for å bevare politisk og sikkerhetsmessig orden i Europa. Deretter ble endringene i den tyske forsvarspolitikken lagt frem. Han understreket også landets bidrag til NATO og dets utvidede forpliktelser inkludert nåværende tilstedeværelse i Litauen og å gjøre tysk luftforsvar tilgjengelig for østeuropeiske medlemsstater.

Fra ikke å ville sende våpen til krigssoner, snur Tyskland og vil sende defensive våpen til Ukraina, blant annet antitanks missiler. Våpnene kan bli fraktet til Ukraina via NATO-landet Polen. Bak beslutningene ligger bred politisk enighet i Tyskland om kursendringen.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS