Den autoritære maren

Det er grunn til å tro at kultur spiller en større rolle enn fremtidsoptimistene har forestilt seg – både for de som kommer til Europa og de som allerede bor i Europa.

Publisert Sist oppdatert

Autoritære populister har vind i seilene om dagen. Mens det fra et liberalt ståsted er innlysende og nødvendig å ta sterk avstand fra den autoritære og antipluralistiske vendingen i Europa, bør fremveksten av populisme også være et varsel til europeiske politikere.

Europas liberale står overfor flere farer: Å ”idiotforklare” populismens velgermasse, eller gå på akkord med grunnleggende liberale prinsipper.

Er ”folk flest” autoritære?

Liberal filosofi og rettstenkning er på mange vis både abstrakt og teoretisk. Kanskje kan fremveksten av en ny bølge europeisk autoritarisme også forklares med at mange mennesker ikke er så opptatt av politikk? De ser verden slik de oppfatter den, og ikke slik den ideelt sett – altså i teorien – burde være.

I en global sammenheng er vi bortskjemte, men ofte uten å være klar over det selv. Kanskje er det slik at politikkens ansvar og eneste mål i manges øyne er å løse alle menneskelige problemer - og at vi har blitt for godt vant til det, som forbrukere av varer, arbeid og velferd? At frustrasjonsterskelen er lav, slik at det ikke er så viktig hvem som fikser det som er ødelagt?

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS