DEBATT

Den store mytedagen

I samtalen om likelønn synes det ofte som det er et moralsk imperativ av og til å si ting som ikke er riktige.

Publisert Sist oppdatert

Vi feiret Likelønnsdagen i går. Fra denne dagen jobber kvinner gratis ut året, sies det. Og det sies fra overalt. Grunnen til dette er at kvinner tjener 87,50 øre per krone menn tjener, og 15. november er 87,5 prosent ut i året.

Som enkeltstående fakta er det jo riktig nok. Gruppen kvinner tjener mindre enn gruppen menn. Feilen ligger i årsaksforklaringen. Årsaken skal nemlig være diskriminering. Vi lever i et patriarkat, menn lønnes bedre enn kvinner og kvinner holdes ute fra godt betalte stillinger og bransjer.

Først kan vi ta en titt på ordet «likelønn», som er tittelen til denne merkedagen. I 2008 kom rapporten fra Likelønnskommisjonen ut. Der fastslås blant annet at lovverket vårt definerer likelønn som lik lønn for arbeid av lik verdi. Sammenligningen må skje innenfor samme virksomhet. Kommisjonen konkluderer så med at «likelønn blir praktisert i Norge». Så skal vi være semantisk litt pedantiske her, faller jo dagen bort med en gang. Den må i hvert fall – om ikke annet – skifte navn.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS