KOMMENTAR

FHI må forklare dødsscenariene

I FHIs verste scenarier dør nesten 30 000 mennesker av korona det neste året. Etter vaksinen. Hva i alle dager er det som foregår?

Publisert Sist oppdatert

Folkehelseinstituttet (FHI) har kommet med nye modeller om hvordan koronaepidemien vil se ut i Norge når vaksineringen av sårbare grupper snart går mot slutten. Modellene presenterer flere scenarier for utviklingen, avhengig blant annet av vaksinenes effekt – og har allerede skapt bruduljer. I rapporten som fulgte fra modellene, fremhevet opprinnelig Helsedirektoratet et scenario som gav 10 000 koronadødsfall ved fullt frislipp det neste året – etter at alle over 45 år er vaksinert. Lege Henrik Vogt grep fatt i dette tallet, og kritiserte helsemyndighetene for å velge ut scenariene som bygget på de mest pessimistiske anslagene for vaksinenes effektivitet. I etterkant har Helsedirektoratet oppdatert rapporten, som nå snakker om 5000 døde.

Men går vi til modellscenariene bak rapporten, er 5000 og 10 000 bare peanøtter sammenlignet med de mest alvorlige scenariene. I det mest alvorlige scenariet – lav vaksineeffekt mot smitte, lav beskyttelse mot dødsfall og modellert med den såkalte «metapopulasjonsmodellen», ender vi opp med nesten 30 000 (!!) døde.

Hva i alle dager er det som foregår her? 30 000 er mer enn nesten alle antydninger vi har fått av helsemyndighetene om mulige worst case-scenarioer uten vaksiner. Justert for folketall er det omtrent akkurat like mange som døde i Norge av spanskesyken for 100 år siden. Den gang døde rundt 15 000, igjen uten vaksiner. Man slenger ikke 30 000 døde i en rapport som kommer midt i siste akt i pandemidramaet uten å kommentere det med et ord.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS