DEBATT

Porsanger bataljon på vinterøvelse i Halkavarre skytefelt.
Porsanger bataljon på vinterøvelse i Halkavarre skytefelt.

Forsvaret av Nord-Norge – nok en gang

DEBATT: Generalløytnant Rune Jakobsens innvendinger mot min kritikk av forsvarskonseptet i nord viderefører en generisk og teoretisk argumentasjon løsrevet fra så vel konseptets norske kontekst som kravet til intern konsistens.

Publisert Sist oppdatert

Tidligere sjef for Forsvarets operative hovedkvarter, generalløytnant Rune Jakobsen, tilbakeviser i Minerva 1. februar undertegnedes kritikk av spesielt Hærens operasjonskonsept i Nord-Norge. Jakobsen er dyktig både som offiser og debattant, men argumentene lider likevel av en mangel på realisme og internlogikk som påkaller et svar. Dertil faller han i likhet med mange av sine meningsfeller for fristelsen til å feilsitere meg på flere punkter, på tross av at det knapt er mulig for noen som kjenner både meg og forsvarsdebatten så godt som ham å gjøre det i god tro. La meg også si med en gang at både disse og praktisk talt alle andre argumenter som har vært fremført fra tilhengernes side i debatten om et mekanisert operasjonskonsept i Finnmark er gjennomgått i et eget innlegg fra undertegnede på nettstedet Stratagem.no i januar, Gjennomanalysert konsept eller institusjonell militærkonservatisme?. De av Minervas lesere som har fattet interesse for problemstillingen vil derfor finne en mer komplett og uttømmende gjennomgang i den artikkelen enn det er plass til her.

Om stridsvogner og verneplikt

Men la meg likevel si at jeg for det første ikke driver noe korstog, hverken mot stridsvogner eller mot verneplikt. Stridsvogner er og vil være en naturlig del av mekaniserte hærstyrker så lenge det vil finnes slike. Mitt poeng er at hele det mekaniserte operasjonskonseptet er uegnet for forsvaret av Nord-Norge ut fra en sum av faktorer – geografiske, styrkeforholdsmessige og med hensyn til angrepenes sannsynlige karakter. Følgelig vil en investering i stridsvogner, som ikke er egnet for noe annet konsept, være å kaste bort milliarder av kroner for å strekke seg etter en ambisjon som vi likevel ikke vil kunne realisere. Å lykkes med et mekanisert operasjonskonsept i Finnmark ville som påvist i en egen FFI-studie, Hvordan styrke forsvaret av Norge. Et innspill til ny langtidsplan (2021-2024), kreve ca. tre ganger så store styrker som dem vi har eller vil få. Men det fortsetter mekaniseringstilhengerne å ignorere, tilsynelatende helt uberørt.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS