FRA PAPIRUTGAVEN

Derfor er Frp ferdig som stort parti

Frps nedgang er historien om et parti som etter å ha vokst seg stort gjennom å gi en stemme til strømninger som ikke ble fanget opp i politikken, bidro til at andre partier oppdaterte sine politiske kart.

Publisert Sist oppdatert

Dette er lederartikkelen til årets første utgave av Minervas tidsskrift. Nummeret har tittelen «Peak Frp» og tar for seg partiets veldige vekst og påfølgende fall.

Hvis vi ser på det månedlige gjennomsnittet for meningsmålinger til stortingsvalg, nådde Fremskrittspartiet toppen sommeren 2008. Der hadde partiet over 30 prosent oppslutning, og var landets største parti.

Men i bredere forstand var «peak Frp» en lang periode. En meningsfull avgrensning kan være perioden 2005–2018. I løpet av de 13 årene var Fremskrittspartiet – sammen med Høyre og Arbeiderpartiet – kontinuerlig blant landets tre største partier. Avstanden ned til det Frp selv foraktfullt kalte «småpartiene», var stort sett også betryggende: Mellom januar 2006 og mars 2017 oppnådde ingen andre partier tosifret oppslutning, hverken i snittmålinger eller i valg.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 749,-
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1199,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS