FRA PAPIRUTGAVEN

Slik fikk MDG suksess i Oslo

I forhandlinger med andre partier har det vært en fordel for MDG at de har et klart definert politisk prosjekt, forteller partiets strateg Torkil Vederhus.

Publisert

I 2019 gjorde Miljøpartiet De Grønne sitt beste kommunevalg noensinne, og det var særlig partiets resultat i Oslo som utmerket seg. I 2011 kom partiet for første gang inn i Oslo bystyre, med en representant. I kommunevalget 2015 mangedoblet partiet sin oppslutning, fikk valgt inn fem representanter i bystyret, og ble tungen på vektskålen da flertallet i bystyret skiftet fra blått til rødt etter 18 år med høyrestyre i hovedstaden.

I 2015 ble Miljøpartiet derfor invitert inn i Raymond Johansens byrådssamarbeid, der partiet etter forhandlinger ble tildelt byrådspostene for byutvikling og Miljø og Samferdsel. Ved tiltredelse var det flere som spådde Miljøpartiet en kortvarig fremtidig i byrådskontorene. Partiet fremstod for flere som ganske uforberedt på egen suksess, og hadde ingen tidligere erfaringer med å skjøtte så tunge politiske verv. Men de som anså Miljøpartiet som en døgnflue, kunne ikke tatt mer feil.

På valgnatten 2019 ble det fort klart at Miljøpartiet igjen var valgets ubestridte vinner. Partiet hadde på nytt doblet sin oppslutning, fra 7,1 prosent til 15,3 prosent, og var med dette blitt Oslos tredjes største parti, og hadde sikret gjenvalg for Raymond Johansens byråd.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS