NYHET

Peter Frølich og Mathilde Tybring-Gjedde har nominert demokratiforkjemperen Martin Lee Chu-min fra Hongkong til Nobels fredspris.

Anklages for å vanære fredsprisen av kinesisk partiavis

Høyre-politiker Peter Frølich omtaler kritikken som et livsmål etter at han og partikollega Mathilde Tybring-Gjedde nominerte demokratiforkjemper fra Hongkong til Nobels fredspris.

Publisert Sist oppdatert

Søndag 31. januar gikk fristen ut for å nominere kandidater til Nobels fredspris 2020, og denne uken har flere av de nominerte blitt omtalt i media. Her finner vi blant annet USAs tidligere presidents svigersønn Jared Kushner, journalisten Zineb El Rhazoui, organisasjonen Reporters Without Borders, faktasjekkere og Black Lives Matter-bevegelsen.

To av Høyres stortingsrepresentanter, Mathilde Tybring-Gjedde og Peter Frølich, nominerte den hongkongkinesiske demokratiforkjemperen Martin Lee Chu-min. Lee har fått kallenavnet «demokratiets far» i Hongkong og «har dedikert sitt liv for å kjempe for demokrati og menneskerettigheter», skrev Tybring-Gjedde i en twitter-tråd mandag. «Nominasjonen til fredsprisen kan forhåpentligvis være en kilde til inspirasjon for frihetsforkjempere over hele verden», avsluttet hun.

Det falt ikke i god jord blant myndighetene i Beijing. En svært kritisk artikkel i den engelskspråklige avisen Global Times, som styres av det kinesiske kommunistpartiet, anklager de to representantene for et PR-stunt for å fremme deres eget politiske varemerke.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS