FRA PAPIRUTGAVEN

Foto: Levan Ramishvili/Flickr (Public Domain)
Foto: Levan Ramishvili/Flickr (Public Domain)

Hayeks Veien til trelldom – 75 år etter

Hayeks tenkning er en vitenskapelig oppdagelsesreise.

Publisert

Friedrich Hayeks navn brant seg raskt inn i min bevissthet etter å ha lest en forkortet norsk oversettelse av boken The Road to Serfdom (RTS), som 17-åring i 1975. Jeg tror ikke det er å overdrive så mye om jeg hevder at denne lille boken, mer enn noen andre, bidro til å befeste min egen gryende liberale identitet i tidlig alder, midt i en tid som var karakterisert av flere grunnleggende samfunnsdebatter.

Etterdønningene fra den store EF-debatten i 1972 var fortsatt levende, og tegnene på at mye var i ferd med å gå galt med den kraftig ekspanderende og detaljregulerende sosialdemokratiske styringsstaten ble stadig tydeligere.

I denne situasjonen gjorde det et betydelig inntrykk på meg å bli konfrontert med Hayeks advarsler: En stadig sterkere politisk bevegelse i retning av detaljregulerende markedsinngrep og statsstyrt planøkonomi tenderte mot frihetsundertrykkelse og undergraving av både rettsstaten og demokratiet. I verste fall kunne det ende i et totalitært diktatur. Derfor tittelen: «Veien til trelldom.»

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 749,-
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1199,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS