Det er ikke «galskap» å ville jobbe mindre

MDG er romantiske nok til å lytte til dem som sier at de foretrekker mer tid med familie og venner – og realistiske nok til å se at det er økonomisk mulig.

Publisert Sist oppdatert

Odd Børretzen synger om måkene som skal ha, skal ha – det klinger litt lignende av sangen til Anne Siri Koksrud Bekkelund i Minerva den 28. februar. MDG beskyldes for å romantisere økonomisk nullvekst, og Bekkelund mener i stedet at vi alle må jobbe mer og mer for å holde hjulene i gang. Hun misforstår også MDGs forslag, og skaper en stråmann om at vi ønsker nullvekst i økonomien. Så la oss bare gjøre det klinkende klart: Vi har ikke gått inn for nullvekst, men vil styre mot en grønn og moderat – ikke maksimal – vekst.

Redusert arbeidstid er heldigvis ikke et forslag man trenger skylapper eller rosenrød romantikktåke for å kunne foreslå. SSB har vist at vi i 2060 kan ha tre ganger så mye «i lommeboka» som i dag. Hvis vi, i stedet for maksimal lønnsvekst, velger å gå hjem to timer tidligere hver dag, får vi «bare» dobbelt så mye som i dag.

Bekkelunds oppskrift for det gode liv og en sunn økonomi er at vi skal jobbe mer og lengre. Vi blir flere eldre og færre i gruppen som jobber og betaler skatt – så derfor må vi som er i jobb bidra med ekstra timer og år. Høres logisk ut.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 749,-
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1199,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS