NYHET

– Kommunen har kun et ansvar for at befolkningen kildesorterer, ifølge Renovasjons- og gjenvinningsetaten.
– Kommunen har kun et ansvar for at befolkningen kildesorterer, ifølge Renovasjons- og gjenvinningsetaten.

Kildesortering av plast i blå poser er ikke en optimal løsning

Men ifølge Renovasjons- og gjenvinningsetaten i Oslo kommune er ikke gjenvinning av plastavfallet kommunens ansvar. De mener kommunen kun har ansvar for å besørge at innbyggerne kildesorterer mest mulig.

Publisert Sist oppdatert

I 2020 terminerte Grønt Punkt Norge – som da hadde ansvar for å avhende de blå posene som husholdningsplast sorteres i – sin avtale med Oslo kommune. Grunnen de oppga for det var tredelt: lav kronekurs, utfordrende koronakrise og, kanskje aller mest interessant, et meget vanskelig avsetningsmarked. Det var bare kommuner som benyttet seg av blå poser til innsamling av plastavfallet som ble sagt opp.

Kommunikasjonssjef Kari-Lill H. Ljøstad i Grønt Punkt Norge begrunnet avgjørelsen om å terminere kundeforholdet med disse spesifikke kommunene slik: De blå posene «gir lavest miljønytte» og «sorteringsanleggene i Tyskland vil helst ikke ha plast som samles inn på denne måten, fordi den er nærmest umulig å få solgt».

I et intervju med leder for Renovasjon og Energigjenvinning – direktør i Renovasjons- og gjenvinningsetaten, Hans Petter Karlsen – fremkommer hovedårsaken til problemene med de blå posene: Blåfargen gjør at plastpelletsene som som blir produsert etter gjenvinningsprosessen blir blå, slik at plasten blir mindre ettertraktet for gjenbruk.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 749,-
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1199,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS