IDEER

Goffengs epidemier: Tourettes på TikTok

Vi foreldre er nødt til å skaffe oss en bedre forståelse av hvilken verden våre unge lever i, og hvilke nye utfordringer den presenterer. Nettbasert psykogen smitte er så definitivt en av disse.

Publisert Sist oppdatert

Da min eldste sønn var omtrent tre og et halvt år, begynte han å blunke kraftig. Det var helt utenfor hans kontroll. Gutten som hadde vært så glad i sine animerte filmer, klarte ikke lenger å sitte foran skjermen. Han ga opp etter få minutter.

Det gikk opp og ned. Så begynte lyder å melde seg. Ikke språk, men kremtelyder og lignende. Da han ble eldre, ble det mer bevegelser. I de verste periodene lå han hjemme på sofaen og rykket voldsomt i nakken i flere timer. Å gå på skole eller prøve seg på en sykkeltur var håpløst. Vi to foreldre så på dette i dyp fortvilelse i mange år, og reagerte ofte feil på det.

Da diagnosen Tourettes etter altfor lang tid ble satt, var det en stor lettelse. Nå kunne han bare si ett ord, i stedet for å forsøke å forklare noe han ikke visste hva var. Og ettersom årene har gått, har han vokst av seg det verste. Det kommer tilbake i mindre perioder og med mindre intensitet. Men det kan ikke sammenlignes med det han gikk gjennom på ungdomsskolen. 

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS