Når barn frykter dommedag, bør voksne fortelle dem sannheten

Greta Thunberg er anklagende og apokalyptisk – men hennes fortvilelse peker ikke mot reelle løsninger på klimaproblemene.

Publisert Sist oppdatert

Fredag 15. mars fulgte barn og unge i mer enn 120 land en svensk sekstenårings eksempel ved å skulke skolen i protest mot global oppvarming. Greta Thunberg har, takket være omfattende mediedekning, blitt et internasjonalt ikon for miljøaktivister verden rundt. Med sine mandelformede alvorlige øyne og lange fletter er hun etterhvert blitt en velkjent figur.

Denne måneden ble hun utnevnt til «Årets kvinne» i Sverige og nominert til Nobels fredspris av tre stortingsrepresentanter fra SV. Hun har snakket til verdensledere ved FNs klimakonferanse og har holdt en tale for World Economic Forum i Davos. Prestasjonene hennes er usedvanlig imponerende for en ung jente som dertil – som hun selv er åpen om – lider av flere psykiske helseproblemer.

Thunberg inspirerer tusenvis av skolebarn til å ta del i hennes skolstrejk for klimatet, og har dedikert hver fredag til dette siden august i fjor, etter at hun først streiket på fulltid. Thunberg selv ble inspirert av tenåringsaktivistene i Florida som organiserte March for Our Lives som tilsvar til skytetragedien ved Parkland School. Hennes protester utenfor det svenske parlamentet, i tillegg til velskrevne taler – deriblant en til TedxStockholm i november og taler til protesterende barn i Hamburg og London – har resultert i ny giv for en global klimabevegelse som inntil nå har manglet en klar lederskikkelse.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 749,-
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1199,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS