Grunde Almeland (V) er saksordfører når Familie- og kulturkomiteen på Stortinget skal behandle forslag til forbud mot konverteringsterapi.

– Det er handlingen i konverteringsterapi som vil være gjenstand for kriminalisering

Grunde Almeland fra Venstre er saksordfører for lovforbud mot konverteringsterapi. Han mener kriminaliseringen ikke vil bryte med menneskerettighetene.

Publisert

Det var Venstres Abid Raja som først la frem forslag til forbud mot konverteringsterapi, etter vedtak fattet av et flerall i Stortinget. Like etter ble det regjeringsskifte, og påtroppende likestillingsminister Anette Trettebergstuen varslet raskt at det ville bli fremmet et enda mer inngripende forslag.

Stortinget har nå til behandling et forslag som vil gjøre det straffbart med inntil tre års fengsel, om man gjennomfører konverteringsterapi for å endre noens legning eller påvirke deres kjønnsuttrykk. Det nye er at det nå blant annet også foreslås forbud mot at samtykkende voksne kan inngå i slike terapisamtaler. I tillegg er det ikke umiddelbart klart hvordan loven vil regulere hvilke samtaler man kan ha med barn. Venstres Grunde Almeland er saksordfører i saken, og svarer Minerva på spørsmål knyttet til forslaget, samme uke som partigruppene på Stortinget skal ta stilling til nytt forslag.

– Opprinnelig sa daværende familieminister Abid Raja at et forbud ikke kunne omfatte samtykkende voksne. Årsaken var at loven måtte holde seg innenfor Grunnloven og menneskerettighetene. Det justerte lovforslaget vil ramme all konverteringsterapi, også for samtykkende voksne. Hva tenker du som saksordfører om denne innstrammingen?

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS