MINERVA I ISRAEL

Minneplaketter på plassen Nova-festivalen ble avholdt

Hamas forandret Israel

Israel trodde de befant seg mellom kriger, men står igjen med et uhelbredelig nasjonalt traume etter 7. oktober.

Publisert

– Talemeldinger begynte å komme inn på WhatsApp-gruppen for oss i kibbutzen. Mange sa de kunne se terrorister. Andre skrev og spurte om hvordan man låste dørene til panikkrommene. Men disse rommene er jo ikke laget for å låse noen ute, de er ment å beskytte mot missilangrep.

Irit Lahav leder gjenoppbygingsarbeidet av kibbutzen Nir Oz, en av bosetningene som ble rammet hardest av Hamas’ terrorangrep 7. oktober. Herfra er det kun 1,6 kilometer til grensen mot Gaza-stripen. Fra taket på et panikkrom som også fungerer som utkikkstårn, ser man godt den ytre bebyggelsen i Khan Younis.

Nir Oz er grønn og ser inntil nylig ut til å ha vært velstelt. Den har en av 14 registrerte botaniske hager i Israel. Stier og trær skiller nedbrente hus, bestrødd med noen plastleker og halvveis gjenkjennelige husholdningsartikler. Husene har spraymaling som viser antall døde som ble funnet innenfor da IDF og ambulanser omsider kom frem, åtte timer etter at angrepet startet tidlig på morgenen den fatale lørdagen.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS